Historie

         


Nasjonalmuseet

 

 

 

 

Bulgaria ble grunnlagt i år 681, og er et av de eldste landene i Europa. I de vestlige deler av Bulgaria er det funnet steinfliser med 24 skrifttegn fra år 6800 f. Kr. (de skrifttegn som egypterne brukte er fra ca.4000-5000 f. Kr). I Varna-området, nord øst i Bulgaria, er Europas eldste gullskatt funnet, fra år 6000 f. Kr. Dette tyder på at det har vært bosetninger i området lenge før Bulgaria ble grunnlagt. Trakerne var i følge tidlige historiske dokumenter, det første folkeslaget som bodde på Balkanhalvøya. De var dyktige håndtverkere og byggere. Orfeus og Spartacus er blant de kjente Trakerne.

Fra 700-600 år f. Kr. begynte den greske koloniseringen, hovedsakelig ved Svartehavskysten. De fleste av byene ved Svarthavet ble etablert av greske handels- og sjømenn.

I år 400 f. Kr. ble en stor del av dagens Bulgaria okkupert av tropper ledet av kong Fillip II og hans sønn Aleksander den Store. I år 100 e. Kr. kom Romerne.

Etter år 400 var Balkanhalvøya under Bysantinsk styre, noe som påvirket kultur og tradisjon i flere århundrer fremover.

På slutten av år 700 ble Donauområdet innvandret av de første bulgarere – et folkeferd som kom fra områdene nær elvene Volga og Kama. De laget en allianse med slaverne, som tidligere hadde kolonisert nesten hele Balkanhalvøya og store deler av Sentraleuropa. I år 681 ble den første fredsavtalen med Bysantinerne underskrevet, og Bulgaria ble etablert som et selvstendig land. Perioden mellom 681 og 1018 ble brukt til å etablere Bulgaria som et selvstendig rike. I 865 ble Bulgaria kristnet, og landet ble anerkjent som kongedømme av det Romerske keiserdømme og den katolske Paven.

Mellom 1395 og 1878 var Bulgaria under Tyrkisk styre. Den bulgarske administrasjon ble eliminert og kirken mistet sin selvstendigheten. Men folket glemte aldri sin identitet, tradisjon, kultur og språk. I denne perioden ble det bygd mange klostre som bevarte den bulgarsk religionen, skriftspråket, kulturen og nasjonalfølelsen. I 1878, etter den Russisk- Tyrkiske krigen, ble Bulgaria igjen et selvstendig land.

Nå, etter ca. 50 år med kommunistisk styre, er Bulgaria et land med parlamentarisk demokrati. På tross av de økonomiske problemene har ikke menneskene forandret seg, de er de samme stolte, varme og gjestefrie menneskene de alltid har vært.